Ιστορική χαρακτήρισε τη χθεσινή Σύνοδο στην Αίγυπτο ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «και μόνο το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχουν απελευθερωθεί οι επί δύο χρόνια κρατούμενοι- όμηροι αποτελεί μία νίκη της λογικής, αποτελεί μία νίκη του δικαίου».
Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», ανέφερε πως θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η ειρήνη θα παραμείνει ενεργή και θα περάσουμε στην δεύτερη φάση που περιλαμβάνει τη σταδιακή αποχώρηση στρατευμάτων και την εγκατάσταση μίας νέας διοίκησης στην Παλαιστινιακή Αρχή. Έτσι, σημείωσε θα οδηγηθούμε «στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους στην περιοχή το οποίο θα μπορεί να συμβιώνει βιώσιμα σε συνθήκες ασφάλειας με το Ισραήλ».
Ανέφερε πως ήταν λίγοι οι παγκόσμιοι ηγέτες που βρέθηκαν στο Σαρμ Ελ Σέιχ και είναι σημαντικό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως και ο Κύπριος πρόεδρος, βρέθηκαν εκεί, παρόντες σε αυτή την ιστορική στιγμή.
Η χώρα μας έχει στρατηγική προσέγγισης με όλα τα μέρη της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή είναι στρατηγικός εταίρος του Ισραήλ αλλά έχει και άριστες σχέσεις με όλα τα αραβικά κράτη, περιλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο ίδιος αργότερα σήμερα έχει συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, λίγες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας.
Επεσήμανε πως «η Ελλάδα αποτελεί γεωγραφικά έναν εγγύτατο παίκτη στην Μέση Ανατολή, τα ενδιαφέροντά μας είναι πάρα πολύ χρήσιμα και σημαντικά για την ευρύτερη σταθερότητα της περιοχής».
Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημείωσε πως η χώρα μας έχει ταχθεί εξαρχής υπέρ της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μία χώρα όπως η Ελλάδα να συντάσσεται με τον αμυνόμενο και όχι με τον επιτιθέμενο».
Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, ο υπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα επιδιώκει μία λειτουργική σχέση με την Τουρκία, μία σχέση καλής γειτονίας, καθώς δεν είναι εποχή για να παράγονται κρίσεις.
Ανέφερε ότι η ακύρωση της συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών δεν ασκεί επιρροή στις σχέσεις των δύο χωρών και πως η Ελλάδα έχει ταχθεί εξαρχής υπέρ της υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ