Η πολιτική στον τομέα της ενημέρωσης στο επίκεντρο των τοποθετήσεων στην Ολομέλεια

Η πολιτική στον τομέα της ενημέρωσης στο επίκεντρο των τοποθετήσεων στην Ολομέλεια

«Η ενσωμάτωση της Οδηγίας είναι ένα απαραίτητο βήμα για την προστασία κυρίως των ανηλίκων από τη σύγχρονη πραγματικότητα και τα δεδομένα που δημιουργεί η εκτεταμένη χρήση των οπτικοακουαστικών υπηρεσιών», δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ, Παναγής Καππάτος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες και τις ρυθμίσεις για την ραδιοτηλεοπτική αγορά.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά, ο εισηγητής της ΝΔ είπε ότι στόχος των διατάξεων είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες για τους τηλεοπτικούς σταθμούς λόγω πανδημίας και για τον ίδιο λόγο το νομοσχέδιο δίνει κίνητρα για επενδύσεις από τους τηλεοπτικούς σταθμούς με ισόποση απομείωση της δόσης του 2020 για την τηλεοπτική άδεια. «Τα μέτρα θα βοηθήσουν στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων», είπε ο Παναγής Καππάτος.

Σχολιάζοντας την κριτική περί λογοκρισίας στην καλλιτεχνική δημιουργία, η οποία ασκείται για το άρθρο 8 του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της ΝΔ επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται στην ελληνική έννομη τάξη Οδηγία και συνεπώς “δεν μιλάμε για ειδικό καθεστώς” που ισχύει μόνο στην Ελλάδα.

Ο κ. Καππάτος κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλογιστούν την ανάγκη προστασίας των ανηλίκων και επισήμανε ότι οι διοικητικές ποινές, που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, αφορούν τους παρόχους περιεχομένου και όχι τους καλλιτέχνες. Με το νομοσχέδιο προβλέπεται η υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι παρεχόμενες από αυτούς υπηρεσίες να μην εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος.

Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε και στην ΕΡΤ και την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση για την ενημέρωση από τη δημόσια τηλεόραση. «Οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη στην ΕΡΤ επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως σήμερα οι πολίτες την εμπιστεύονται και αυτό καταγράφεται στις μετρήσεις τηλεθέασης», είπε ο κ. Καππάτος.

«Η κυβέρνηση αντί να ασχοληθεί με τη στήριξη της κοινωνίας, φέρνει νομοσχέδια εξυπηρετήσεων γι αυτούς που έχουν φτιάξει ένα μιντιακό πέπλο σιωπής και συγκάλυψης και βοηθούν την κυβέρνηση να παραμένει στην καρέκλα της εξουσίας», κατήγγειλε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά.

Το νομοσχέδιο, είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ”, «φέρνει απολύσεις και επιχειρεί να επιβάλλει λογοκρισία ακόμα και στην καλλιτεχνική έκφραση. Όπως αυτή που αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι επιβάλλει στην ΕΡΤ».

Η Νατάσα Γκαρά είπε εξάλλου ότι με χαριστικές διατάξεις η κυβέρνηση «ταΐζει τα κανάλια και τα γαλάζια στελέχη στην ΕΡΤ και ΑΠΕ προκειμένου να κρύβουν την αλαζονική συμπεριφορά του πρωθυπουργού, την αναλγησία της κυβέρνησης, αλλά και την τραγική κατάσταση που επικρατεί έξω στην κοινωνία- μια κατάσταση η οποία βρίσκεται μακριά από την εικονική πραγματικότητα που έχει κατασκευάσει η κυβέρνηση και τα φίλια ΜΜΕ».

Η ΕΡΤ, τα δημόσια μέσα δεν μπορούν να λειτουργούν με φιρμάνια και αντιδεοντολογικές- αντιδημοκρατικές πρακτικές, είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ και ενημέρωσε ότι κατατέθηκε σήμερα τροπολογία, με βάση την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα για τον διορισμό της διοίκησης της ΕΡΤ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με ενισχυμένη πλειοψηφία. «Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί για εμάς ένα πρώτο μεγάλο βήμα για τη θεσμική ανεξαρτησία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Ένα βήμα προς την αποκομματικοποίηση», είπε η Νατάσα Γκαρά.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ (Σπύρος Λάππας) υπογράμμισε ότι οι διατάξεις του άρθρου 8 περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης και των προϊόντων λόγου και τέχνης.

«Η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο χρόνο και χρήμα για την επικοινωνιακή πολιτική και το πλάνο προπαγάνδας που ομολογουμένως πάει καλά. Αν ασχολούνταν με τον ίδιο ζήλο για τα προβλήματα που πλήττουν τους πολίτες, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα για την κοινωνία», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση προωθεί μια πολιτική ασφυξίας, με εκμετάλλευση και της πανδημίας για να υλοποιηθούν σκοπιμότητες.

«Είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης το κάνει αποτελεσματικότερα, από ό,τι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παππάς», είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου και επισήμανε ότι «οι εκθέσεις του ΕΣΡ του 2018 και του 2019 είναι αποκαλυπτικές για την αλήθεια και δείχνουν ότι δεν τηρήθηκαν οι κανόνες πολυφωνίας από τα κανάλια και ισχυροποιήθηκε η δικομματική μονοφωνία».

«Σήμερα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλληλοκατηγορούνται ποιος ήταν ο χειρότερος στη χειραγώγηση του ΕΡΤ», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και προσέθεσε ότι και τα δύο κόμματα κάνουν οτιδήποτε για να γυρίσουν την ΕΡΤ πίσω στο καθεστώς του αναγκαστικού νόμου 383/68, αντί να παλεύουν για μια ΕΡΤ που να σέβεται τον πολίτη τόσο ως χρηματοδότης όσο και ως τηλεθεατή και ακροατή. Αναφορικά με την πρόταση εμπλοκής της Βουλής στην ανάδειξη διοίκησης της ΕΡΤ, είπε ότι είναι το ελάχιστο δυνατό που πρέπει να γίνει.

«Χαρίζετε εκατομμύρια ευρώ στους καναλάρχες, χρήματα που θα μπορούσαν να καλύψουν σημαντικές ανάγκες και ενώ τους έχετε ήδη χρηματοδοτήσει σημαντικά», είπε ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και υπογράμμισε ότι τα μηνύματα για την πανδημία πρέπει να μεταδίδονται εντελώς δωρεάν από τα κανάλια και όχι με όρους διαφήμισης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι με το νομοσχέδιο διαλύονται εργασιακά δικαιώματα στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις και για εργολαβικούς εργαζόμενους. Κατήγγειλε επίσης ότι ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ενώ ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 8 του νομοσχεδίου.

«Το νομοσχέδιο δεν είναι μόνο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των καναλαρχών, αλλά είναι και βαθύτατα αντιδραστικό. Στο όνομα της υποκίνησης σε βία ή μίσος, ή πρόκλησης σε τρομοκρατικό έγκλημα, έρχεται η οδηγία να απαγορεύσει στο διαδίκτυο την ανάρτηση κάθε έργου με προοδευτικό περιεχόμενο, επισείοντας βαριές ποινές φυλάκισης για τους καλλιτέχνες δημιουργούς του ακόμα και για τους χρήστες που το αναρτούν», είπε ο κ. Συντυχάκης και κατήγγειλε ότι με το νομοσχέδιο εμπλουτίζεται η εφαρμογή του τρομονόμου στον πολιτισμό.

Όσον αφορά την ΕΡΤ, επισήμανε ότι και οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι πάντα χρησιμοποιήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις ως φερέφωνο της κυβερνητικής εξουσίας και κατήγγειλε πως το ΚΚΕ, τα τελευταία χρόνια, είναι το μόνο κόμμα που έχει σταθερή εκπροσώπηση στα μέσα ενημέρωσης κάτω από το εκλογικό του ποσοστό, παρά την αρχή της αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας κατήγγειλε, εκ προοιμίου την διατύπωση του άρθρου 8 του νομοσχεδίου, επειδή έχει συμπεριλάβει στις απαγορεύσεις, και απαγόρευση για υποκίνηση βίας ή μίσους κατά μέλους εθνικής μειονότητας. «Είναι αντεθνικό το νομοσχέδιο. Έχουμε στην Ελλάδα εθνική μειονότητα; ντροπή! Διαπράττετε εθνικό έγκλημα σήμερα», είπε ο Κωνσταντίνος Χήτας και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει θρησκευτική μειονότητα, δεν έχει εθνική μειονότητα. Ο βουλευτής ζήτησε την απόσυρση της διάταξης και τόνισε ο όρος “εθνική μειονότητα”, πρέπει να αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι νομοθετεί υπέρ των συμφερόντων των ιδιοκτητών καναλιών, σε βάρος και των εργαζομένων σε αυτά.

Αναφερόμενος στη δημόσια τηλεόραση, κατήγγειλε ότι η ΕΡΤ είναι το “φερέφωνο” της εκάστοτε κυβέρνησης και αυτό την ίδια ώρα που και τα ιδιωτικά κανάλια έχουν παραβιάσει κάθε κανόνα δεοντολογίας σε βάρος της αντικειμενικής ενημέρωσης. Στο κλίμα αυτό, ο ειδικός αγορητής ζήτησε να θεσπιστεί νόμος που να υποχρεώνει τα κανάλια να προσκαλούν εκπροσώπους όλων των κομμάτων στα πάνελ τους.

Αναφερόμενος στην απομείωση της δόσης του 2020 για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Χήτας είπε ότι περνάει μια τέτοια διάταξη, την ώρα που στενάζει ο πολίτης από τα χρέη σε δημόσιο και τράπεζες.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα κατήγγειλε το άρθρο 8 του νομοσχεδίου που προκάλεσε αντιδράσεις, όπως είπε, στους δημιουργούς και τον καλλιτεχνικό κόσμο. Η βουλευτής αναφέρθηκε στις καταγγελίες για προσπάθεια φίμωσης της τέχνης, διότι στην αρχή του μορφή το άρθρο (σ.σ. θα τροποποιηθεί από την κυβέρνηση) παραπέμπει ευθέως στον “τρομονόμο”. Όπως δε υπογράμμισε, ακόμη και αν το άρθρο τροποποιηθεί, έχει ήδη αποκαλυφθεί η ενδόμυχη επιθυμία της κυβέρνησης να παρέμβει και να περιορίσει την καλλιτεχνική δημιουργία και την ελευθερία της τέχνης.

Η βουλευτής κατήγγειλε διατάξεις-δώρο στους καναλάρχες, προέβλεψε ότι πολλοί εργαζόμενοι στα κανάλια “θα βρεθούν στο δρόμο” και μίλησε για δώρα σε “γαλάζια στελέχη” σε ΕΡΤ και ΑΠΕ.

Ιδίως για την απομείωση της δόσης του 2020 για την τηλεοπτική άδεια, είπε ότι η ρύθμιση έρχεται σε συνέχεια των χρημάτων που πήραν τα κανάλια από τη “λίστα Πέτσα” για μηνύματα που έπρεπε να προβάλουν δωρεάν στην πανδημία και αυτό την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάρουν ούτε τα 534 ευρώ της ενίσχυσης.

 

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας

Δύο ενστάσεις αντισυνταγματικότητας υποβλήθηκαν στο νομοσχέδιο για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες και την ραδιοτηλεοπτική αγορά.

Το ΜέΡΑ25 υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας για σειρά άρθρων του νομοσχεδίου, τα οποία, όπως είπε η κοινοβουλευτική του εκπρόσωπος Αγγελική Αδαμοπούλου, αντίκεινται στο άρθρο 101 του Συντάγματος για την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία του ΕΣΡ. Όπως είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 επιχειρείται “επιτελικοποίηση” του ΕΣΡ και μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Η κ. Αδαμοπούλου είπε ειδικότερα ότι εκχωρούνται αρμοδιότητες έλεγχος και εποπτεία στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, η οποία λογοδοτεί και συντονίζεται από τον υπουργό και όχι από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αρμοδιότητα που έως σήμερα είχε δυνάμει συνταγματικής αρχής το ΕΣΡ. Οι ενστάσεις αφορούν τα άρθρα: 35, 4 παρ. 3, 4 παρ. 5, 11, 17 παρ.6 , 20 παρ. 3, 31 παρ. 5 και 6 του νομοσχεδίου σε σχέση με το άρθρο 101Α του Συντάγματος.

Η Ελληνική Λύση υπέβαλε ένσταση για το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τις υποχρεώσεις των παρόχων υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας να λαμβάνουν μέτρα για την αποτροπή μηνυμάτων μίσους σε βάρος εθνικής μειονότητας. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει εθνική μειονότητα», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play