Κουτσούμπας: Το δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα αφορά το σήμερα, το τώρα, τη ζωή όλων μας

Κουτσούμπας: Το δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα αφορά το σήμερα, το τώρα, τη ζωή όλων μας

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έδωσε πολιτικό τόνο στο 52ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο Πάρκο Τρίτση, τονίζοντας ότι το δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα αφορά το σήμερα, το τώρα, τη ζωή όλων μας. Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε πως η ορμή του Φεστιβάλ πηγάζει από την επαναστατική πολιτική και τα οράματα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και από τη βεβαιότητα ότι τα πράγματα αλλάζουν με τον λαό πρωταγωνιστή.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, όπως είπε, είναι όαση και ανάσα πολιτισμού και δημιουργίας απέναντι στη σαπίλα του συστήματος και τη λεγόμενη βιομηχανία του θεάματος.

Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε την επικαιρότητα και την ανάγκη του διεθνιστικού χαρακτήρα του Φεστιβάλ. Παράλληλα, χαιρέτισε τις αντιπροσωπείες δεκάδων Κομμουνιστικών Νεολαιών και εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον λαό της Κούβας, που αντιμετωπίζει την ιμπεριαλιστική αγριότητα και την προσπάθεια στραγγαλισμού από τις ΗΠΑ.

Απηύθυνε επίσης χαιρετισμό στον παλαιστινιακό λαό, με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη!».

Απευθυνόμενος στον αδελφό λαό της Κύπρου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επανέλαβε την προσήλωση του ΚΚΕ στον στόχο για Κύπρο ανεξάρτητη και ενιαία, δηλαδή ένα και όχι δύο κράτη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων- Τουρκοκυπρίων, χωρίς κατοχικά και κάθε είδους ξένα στρατεύματα και βάσεις, χωρίς εγγυητές και προστάτες, με τον λαό της κυρίαρχο.

Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις, είπε ότι οι πόλεμοι δεν ανήκουν στο παρελθόν και δεν θα ανήκουν όσο δεν ανατρέπεται η αιτία που τους γεννά: το σύστημα του κέρδους, του ανταγωνισμού και της ανισόμετρης ανάπτυξης. Πρόσθεσε ότι ο καπιταλισμός βρίσκεται εδώ και πάνω από έναν αιώνα στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε επίσης στις αντιθέσεις μεταξύ των εκμεταλλευτικών συστημάτων και στην κρίση της καπιταλιστικής αγοράς, σημειώνοντας ότι ήδη προετοιμάζουν τους λαούς πως αυτοί θα πληρώσουν την «τέλεια καταιγίδα» που έρχεται.

Πρόσθεσε ότι μάλλον κανείς από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ δεν θα συμπαρασταθεί στην Ελλάδα στην περίπτωση θερμού επεισοδίου ή πολεμικής αναμέτρησης με την επίσης ΝΑΤΟϊκή Τουρκία, της οποίας οι απαράδεκτες αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις γίνονται με τις πλάτες αυτών των ισχυρών συμμάχων.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι η συμμαχία με το Ισραήλ μπλέκει τον ελληνικό λαό στο κουβάρι των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών Ισραήλ-Τουρκίας για την ηγεμονία στην περιοχή και δεν αποτελεί ασπίδα αλλά απειλή.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε ότι οι λαοί της περιοχής δεν έχουν στην πραγματικότητα τίποτα να χωρίσουν και τόνισε ότι τον δρόμο της κοινής πάλης απέναντι στα επικίνδυνα σχέδια των εκμεταλλευτών και των ιμπεριαλιστών δείχνουν, όπως έκαναν πάντα, οι κομμουνιστές σε Ελλάδα και Τουρκία, όπως αποτυπώνει και η πρόσφατη κοινή ανακοίνωση του ΚΚΕ με το αδελφό ΚΚ Τουρκίας για τις τελευταίες εξελίξεις.

Το ΚΚΕ λέει με ειλικρίνεια στον λαό ότι δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Η μόνη υπεύθυνη στάση σήμερα είναι να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να μεγαλώσει η αμφισβήτηση στην κυβέρνηση και να μην της δείξει κανείς εμπιστοσύνη, όπως και στα κόμματα που στηρίζουν αυτή τη στρατηγική, είπε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επισήμανε ότι η υπεράσπιση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της ασφάλειας του ελληνικού λαού αποκτά πραγματικό νόημα μόνο όταν συμβαδίζει με την πάλη για απεμπλοκή της χώρας από τα σχέδια των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Ισραήλ, για το διώξιμο των βάσεων και την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, με τον λαό να κάνει κουμάντο.

Γι’ αυτό, όπως είπε, ο λαός και η νεολαία θεωρούν ανεπιθύμητο στην Ελλάδα τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρούμπιο.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι σήμερα, σε συνθήκες πολεμικής προετοιμασίας, οι θυσίες που ζητούν από τον λαό δεν είναι προσωρινές, μέχρι να περάσει μια δήθεν έκτακτη κατάσταση.

Κάθε φορά που ο λαός τους πίστεψε, μέτρησε βήματα πίσω, απώλεσε κατακτήσεις για τις οποίες είχε χυθεί αίμα και έχασε πολύτιμο χρόνο, είπε. Πρόσθεσε πως το ζήτημα δεν είναι αν θα υπάρξουν θυσίες, αλλά αν αυτές θα γίνουν για τα δικά τους ταξικά συμφέροντα, για το δίκιο, την ισότητα και για να μην είναι ο λαός κάτω από καμία ξένη σημαία. Έτσι, είπε, μπορεί να ανοίξει ένας άλλος, ελπιδοφόρος δρόμος, ώστε να χάσει οριστικά το αδηφάγο και ληστρικό κεφάλαιο και να κερδίσει η πραγματική πατρίδα του λαού.

Για να μη ζήσει η σημερινή νεολαία τα καλύτερά της χρόνια στην Ελλάδα και την Ευρώπη της εκμετάλλευσης και του πολέμου, αλλά στην Ελλάδα και την Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ευημερίας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς, δηλαδή στην Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού.

«Αυτή είναι η ρεαλιστική και απαραίτητη, ώριμη απάντηση στον 21ο αιώνα», συμπλήρωσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στα κοστολογημένα προγράμματα της ΝΔ και των άλλων κομμάτων του συστήματος, τονίζοντας ότι το ζήτημα δεν είναι γενικώς η κοστολόγηση, αλλά τα κριτήρια με τα οποία αυτή γίνεται. Για το ΚΚΕ, όπως είπε, κριτήριο είναι μόνο ένα: πώς θα εναρμονιστεί το επίπεδο κάλυψης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών με τις δυνατότητες που αντικειμενικά προσφέρει η εποχή.

Όπως υπογράμμισε, σε τελική ανάλυση, ο καπιταλισμός κοστίζει πάρα πολύ, όπως και τα κέρδη του κεφαλαίου και η πολιτική των κομμάτων που τα υπηρετεί. «Και αυτό το κόστος δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το ανεχτούμε άλλο», είπε.

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι τα αξεπέραστα αδιέξοδα αυτού του συστήματος γίνονται όλο και βαθύτερα και, όσο αυτό δεν αλλάζει ριζικά και δεν ανατρέπεται, θα μετατρέπονται διαρκώς σε βάσανα για τους λαούς.

Αναφέρθηκε ακόμη στις προσπάθειες του συστήματος να αναστηλώσει την αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία, αλλά και στη χρησιμοποίηση ξανά των φασιστικών δυνάμεων, που τις έχει του χεριού του και τις αξιοποιεί με όποιον τρόπο θέλει.

Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι και αυτή τη φορά θα τους τσακίσει η πάλη του λαού, όπως οι πρόγονοί τους τσακίστηκαν από τον Κόκκινο Στρατό, με το σφυροδρέπανο καρφωμένο στην καρδιά του ναζιστικού τέρατος στο Ράιχσταγκ.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι στη νεολαία δεν ταιριάζει ο συμβιβασμός και η παραίτηση από τα όνειρά της, αλλά η καινοτόμα σκέψη, η τόλμη και η διεκδίκηση, να θέλει και να απαιτεί όλα όσα της ανήκουν.

Είπε ακόμη ότι σε όλους τους αγώνες που αποτέλεσαν τον μόνο πραγματικό αντίπαλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ήταν πάντα μπροστά οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, και υπογράμμισε ότι θα είναι τεράστιο κέρδος για τον λαό και τη νεολαία να έχει ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ στην επερχόμενη εκλογική μάχη, ώστε να αντιμετωπίσει από καλύτερες θέσεις όσα αρνητικά απεργάζονται κατά των συμφερόντων του λαού.

Αναφέρθηκε τέλος στις μεγάλες παρακαταθήκες των αγώνων του ΕΑΜ, των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών της Καισαριανής και του ΔΣΕ, τονίζοντας πως στους δρόμους που άνοιξαν οι προηγούμενες γενιές συνεχίζει να βαδίζει το κόμμα. «Κρατάμε σφιχτά τη σκυτάλη που έχουμε παραλάβει, μέχρι την οριστική νίκη του λαού μας, που θα κάνει πράξη το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό».

«ΚΚΕ πιο δυνατό, με αντοχή σε κάθε δοκιμασία, έτοιμο στο κάλεσμα της ιστορίας!», κατέληξε, καλώντας σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να πάψουν οι πολίτες να είναι απλοί θεατές και να γίνουν πρωταγωνιστές του ιστορικού γίγνεσθαι.

Loading

Play