Θρίλερ με τα ελληνικά τάνκερ: Οδηγούνται σε ιρανικό λιμάνι για κατάσχεση του φορτίου τους

Οι Έλληνες ναυτικοί είναι καλά, ενώ πάνω στα δεξαμενόπλοια παραμένουν ομάδες φρούρησης 7 με 8 ενόπλων.

Σύμφωνα με όσα μετάδωσε η ΕΡΤ τα δυο πλοία κατευθύνονται στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, στην Περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ. Σκοπός των Ιρανών είναι να κάνουν μετάγγιση του πετρελαίου που μεταφέρουν, δηλαδή θέλουν να τους κατασχέσουν το φορτίο.

propoli

Οπως έχει γίνει γνωστό οι Έλληνες ναυτικοί είναι καλά, ενώ πάνω στα δεξαμενόπλοια παραμένουν ομάδες φρούρησης 7 με 8 ενόπλων.

Το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), η επίλεκτη στρατιωτική οργάνωση του ιρανικού καθεστώτος, έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Σύμφωνα με τους διαχειριστές των δύο ελληνικών εταιρειών, οι ιρανικές αρχές δεν έδωσαν καμία επίσημη αιτιολόγηση για την κατάσχεση των πλοίων την Παρασκευή, παρά μόνο δήλωσαν ότι διενεργούν μια συνήθη επιθεώρηση για να ελέγξουν τα χαρτιά των πλοίων και την κατάστασή τους.

Ακολουθεί ο συγκλονιστικός διάλογος μεταξύ των Ελλήνων ναυτικών και των Ιρανών κομάντος:

  • Iρανοί: Μην κουνηθεί κάνεις. Αν έχετε όπλα παραδώστε τα τώρα.
  • Πλήρωμα: Δεν είμαστε οπλισμένοι. Είμαστε ένα εμπορικό πλοίο. Τι είστε εσείς; Κατάπατάτε τους νόμους.
  • Ιρανοί: Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ. Συγκεντρωθεί τε όλοι στην γέφυρα και ακινητοποιήστε το πλοίο. Παραδώστε τα κινητά σας. Κλείστε τον ασύρματο. Η μόνη επικοινωνία σας θα είμαστε εμείς.
  • Πλήρωμα: Έχουμε οικογένειες. Μη μας κάνετε κακό. Είμαστε νόμιμοι.
  • Ιρανοί: Δε θα πάθει κάνεις κακό. Αρκεί να μη δημιουργήσετε πρόβλημα. Είμαστε ο στρατός του Ιράν.

Απειλεί και με άλλες κατασχέσεις ελληνικών δεξαμενόπλοιων το Ιράν

Στο μεταξύ, η Τεχεράνη απείλησε με περισσότερες δεσμεύσεις ελληνικών δεξαμενόπλοιων στην περιοχή.

Aliri

Τα δύο πλοία κατασχέθηκαν ως αντίποινα για την κατάσχεση από την Ελλάδα πετρελαιοφόρου που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο, σύμφωνα το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείων ειδήσεων Tasnim, που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, προειδοποίησε ότι άλλα 17 δεξαμενόπλοια υπό ελληνική σημαία, που επιπλέουν αυτή τη στιγμή στον Περσικό Κόλπο, θα κατασχεθούν από το Ιράν, εάν το πετρέλαιο και το δεξαμενόπλοιο που κατέσχεσε η Ελλάδα τον περασμένο μήνα δεν επιστραφούν.

Κομισιόν: Απαράδεκτη κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ

Για το περιστατικό της κατάσχεσης των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων στο Ιράν μίλησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν της ΕΕ, Πίτερ Στάνο. O Στάνο, που είναι αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, σημείωσε ότι η ΕΕ εξέφρασε την έντονη ανησυχία της στις ιρανικές αρχές. «Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο» αναφέρει ο κ. Στάνο.

«Θέσαμε αμέσως το ζήτημα της κατάσχεσης και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας στις ιρανικές αρχές για αυτές τις πράξεις και ζητάμε ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση», προσθέτει.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η ελεύθερη ροή του εμπορίου είναι βασικές αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ».

Δείτε επίσης: Κατάληψη τάνκερ στο Ιράν – Πατέρας Έλληνα ναυτικού: «Τους αφήνουν να κυκλοφορούν πάνω στο πλοίο»

Loading