49 χρόνια από την επική εκτέλεση πέναλτι του Αντονίν Πανένκα στο Euro 1976

49 χρόνια από την επική εκτέλεση πέναλτι του Αντονίν Πανένκα στο Euro 1976

 Σαράντα εννέα (49) χρόνια έχουν περάσει από ένα από τα πιο εμβληματικά γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Το πέναλτι του Πανένκα, που γνωρίζει τη «γέννησή» του …ήταν 20 Ιουνίου 1976, όταν ο Αντονίν Πανένκα σκόραρε με ένα εξαιρετικό σε εκτέλεση πέναλτι, το οποίο από εκείνη τη στιγμή συνδέθηκε μαζί του.

 Ένα απροσδόκητο «σκαφτό» σουτ στο κέντρο της εστίας από τον μέσο της Μποέμιανς, με το οποίο «νίκησε» τον εκπληκτικό Ζεπ Μάγιερ, ήταν η τελευταία δράση του Euro 1976, το οποίο ολοκληρώθηκε με τον τελικό στο Βελιγράδι.

 Το πέναλτι του Πανένκα χάρισε τον πρώτο και μοναδικό τίτλο στην Τσεχοσλοβακία, μια ομάδα που αποτελούνταν από Τσεχία και Σλοβακία μέχρι τη διάσπασή τους το 1993.Το ματς με τη Δυτική Γερμανία ολοκληρώθηκε ισόπαλο 2-2 στα 90΄ και δεν άλλαξε στην παράταση, έτσι έγινε ο πρώτος τελικός που κρίθηκε στα πέναλτι (5-3).

 Ένας Γάλλος δημοσιογράφος ονόμασε τον Πανένκα «ποιητή ποδοσφαίρου», ενώ στις 20 Ιουνίου 2011, στην 35η επέτειο του ιστορικού γκολ του, παρουσιάστηκε το περιοδικό Panenka στη Βαρκελώνη, μια μηνιαία έκδοση που ασχολείται με τον πολιτισμό του ποδοσφαίρου.

 Σε συνέντευξη στο περιοδικό, ο Πανένκα αποκάλυψε: «Συνήθιζα να μένω με τον τερματοφύλακα Ζντένεκ Χρούτσκα μετά την προπόνηση της Μποέμιανς. Στοιχηματίζαμε στα πέναλτι (μπύρες, σοκολάτες) και ήταν τόσο καλός που σχεδόν πάντα με νικούσε. Το βράδυ σκεφτόμουν αυτό το κεντρικό και χαλαρό σουτ, το οποίο θα εκπλήξει τον τερματοφύλακα που πήγαινε όλο στο πλάι. Αν είχα αποτύχει στον τελικό, δεν θα μπορούσα να συνεχίσω να παίζω ποδόσφαιρο. Πολλοί άνθρωποι μου λένε ότι είμαι γνωστός σε όλο τον κόσμο για την επινόηση μίας εκτέλεσης πέναλτι, αλλά επίσης ο Τόμας Εντισον είναι γνωστός για την εφεύρεσή του.»

 Ο Πέλε, σε συνέντευξή του, είπε ότι μόνο ένας τρελός ή μια ιδιοφυΐα θα μπορούσε να εκτελέσει ένα τέτοιο πέναλτι όπως αυτό.

Loading

Play