Ήταν Μάιος του 1977 όταν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης άνοιξε η «Διαγώνιος», που δεν άργησε να γίνει ένας δημοφιλής γαστρονομικός προορισμός, έχοντας ως πρωταγωνιστές τα διάσημα σουτζουκάκια και τη χειροποίητη ρώσικη. Οικογένειες, τουρίστες, πολιτικά πηγαδάκια, ραντεβού, κινηματογραφικοί αστέρες της μικρής και μεγάλης οθόνης, Έλληνες και ξένοι, άδειασαν τα πιάτα τους και γέμισαν με διθυραμβικά σχόλια το βιβλίο εντυπώσεων παλιότερα και τα social της σημερινής εποχής…
Η «Διαγώνιος», που η φήμη της ταξίδεψε παντού για μισό αιώνα, έχοντας σερβίρει εκατομμύρια σουτζουκάκια μέχρι και σήμερα, αυτό το καλοκαίρι ταξιδεύει στην κυριολεξία και ήδη το δημοφιλές, λιτό και συνάμα δωρικό πιάτο, όπως λένε οι φανατικοί του, έχει ρίξει άγκυρα στη Μύκονο.
Από τις αρχές Ιουνίου στο νησί των ανέμων, ο αέρας έχει τη μυρωδιά του ψημένου κρέατος, με τη μυστική συνταγή να κάνει ήδη θραύση και τις κρατήσεις για σουτζουκάκι πολλές. Άλλωστε, όπως και στη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται από την αρχή της λειτουργίας της στο κέντρο της πόλης, έτσι και στη Μύκονο, εγκαταστάθηκε κεντρικά, στη «Φάμπρικα», και όπως λένε οι ιδιοκτήτες, δεν πρόκειται να «ακουμπήσουν» ούτε ένα «τσικ» στο μενού που θα είναι ολόιδιο με αυτό του ψητοπωλείου στη Θεσσαλονίκη.
«Θα πρωταγωνιστούν τα σουτζουκάκια και ο γύρος, ενώ θα περιλαμβάνονται και άλλα κρέατα, όπως επίσης και όλες οι γνώριμες συνταγές, από τις χειροποίητες πατάτες μέχρι τη φημισμένη ρώσικη σαλάτα. Μάλιστα, για τη διασφάλιση της ποιότητας καθημερινά θα μεταφέρονται από τη Θεσσαλονίκη τα κρέατα στη Μύκονο» λέει ο ένας εκ των ιδιοκτητών, Σταύρος Σωτηρούδης.
Οι ιδιοκτήτες επέλεξαν να βάλουν στο κυκλαδίτικο παράρτημα μέχρι και στοιχεία από τη διακόσμηση της ιστορικής «Διαγωνίου», ώστε όλα να θυμίζουν το πρώτο μαγαζί. Έτσι, εάν κάποιος βρεθεί στο κοσμικό νησί, να κάνει απευθείας την αναγωγή στη Θεσσαλονίκη και να βεβαιωθεί με την πρώτη μπουκιά του πιάτου.
Όπως λέει ο κ. Σωτηρούδης, οι προτάσεις για να βγει «εκτός τειχών» Θεσσαλονίκης το ψητοπωλείο ήταν πολλές, αλλά τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ώστε το δημοφιλές σουτζουκάκι εκτός από …Βαρδάρη να πάρει και αέρα κυκλαδίτικο.
«Είναι η πρώτη φορά που βγαίνουμε από τη Θεσσαλονίκη και θεωρούμε πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να ταξιδέψουμε το προϊόν μας. Είναι ένα βαρύ φορτίο καθώς έχουμε πάρει μια επιχείρηση με κληρονομιά, που έχει κερδίσει την αγάπη του κόσμου από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και ελπίζουμε να την αγκαλιάσουν και οι επισκέπτες της Μυκόνου» προσθέτει ο κ. Σωτηρούδης.
Ήδη πάντως το σουτζουκάκι φιγουράρει σε πρώτο πλάνο στα social όσων έχουν δοκιμάσει και καθώς γίνεται απόβαση διασήμων στο νησί, δεν αποκλείεται να το δούμε και στις αναρτήσεις τους αποσπώντας εκατομμύρια likes.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ