Σε κάθειρξη οκτώ ετών και χρηματική ποινή 30.000 ευρώ καταδικάστηκε καθηγητής του ΤΕΙ Σερρών, ο οποίος εμφανίστηκε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος ότι ζητούσε χρηματικά ανταλλάγματα από σπουδαστές του για να τους περάσει στα μαθήματά του. Ο 67χρονος καθηγητής, σύμφωνα με τη δικογραφία, «έκοβε» τους σπουδαστές και τους παρέπεμπε σε συγκεκριμένο φροντιστήριο.
Στο ίδιο δικαστήριο κατηγορήθηκαν και οι ιδιοκτήτες του φροντιστηρίου, ένα ανδρόγυνο, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε πενταετή κάθειρξη και επιπλέον χρηματική ποινή 20.000 ευρώ ο καθένας.
Σε αντίθεση με τους παραπάνω που κρίθηκαν ένοχοι και αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, οι δικαστές αθώωσαν έναν καθηγητή που είχε καταστεί κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση. Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης δίκης εξετάστηκαν δεκάδες σπουδαστές που κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας.
Οι τρεις καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι ενόψει του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, καθώς η έφεση αποφασίστηκε να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής. Όλοι αρνήθηκαν τις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδίδονταν και αφορούσαν κατά περίπτωση τα κακουργήματα της δωροληψίας και της εκβίασης.
Χαρακτηριστική ήταν η κατάθεση απόφοιτης του Τμήματος Λογιστικής του Ιδρύματος, η οποία ανέφερε: «Είχα ακούσει ότι υπάρχει ένας καθηγητής που πληρώνεται για να μας περάσει τα μαθήματα […] Μαζί με άλλους συμφοιτητές μου, πήγα κι εγώ στο φροντιστήριο – 250 ευρώ κόστιζε το κάθε μάθημα. Μας έδιναν τα θέματα και πηγαίναμε και γράφαμε. Από αυτά που μας δίδασκε ο καθηγητής έπεφταν και τα θέματα. Τα έδινε στους καθηγητές του φροντιστηρίου. Μια φορά είχε πέσει η ίδια άσκηση με τους ίδιους αριθμούς. Σ’ όλα πήρα βαθμό 5.»
Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον Οκτώβριο του 2018, κατόπιν καταγγελιών που ερευνήθηκαν από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ. Ο καθηγητής είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του στις ανακριτικές αρχές των Σερρών, ενώ ο συγκατηγορούμενός του ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου είχε αφεθεί ελεύθερος με όρους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![]()
