Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, μετά τις απολογίες τους, οι δύο φερόμενοι ως διευθύνοντες της εγκληματικής οργάνωσης που, σύμφωνα με τις διωκτικές Αρχές, χρησιμοποιούσε εικονικές εταιρείες και «αχυρανθρώπους» για φορολογικές απάτες σε βάρος του Δημοσίου, λαθρεμπόριο και διακίνηση προϊόντων εγκλήματος.
Οι δύο κατηγορούμενοι, 40 και 41 ετών, απολογήθηκαν σήμερα ενώπιον του 2ου ειδικού ανακριτή Θεσσαλονίκης, αρνούμενοι τις βαριές κατηγορίες που τους αποδίδονται. Ωστόσο, ανακριτής και εισαγγελέας δεν πείστηκαν από τους ισχυρισμούς τους και αποφάσισαν την προσωρινή τους κράτηση.
Είχαν προηγηθεί χθες οι απολογίες τριών ακόμη κατηγορουμένων για την ίδια υπόθεση: ενός 52χρονου που φέρεται να λειτουργούσε ως «συνδετικός κρίκος» ανάμεσα στους δύο «πρωταγωνιστές» και τους «αχυρανθρώπους», καθώς και δύο ακόμη ανδρών, ηλικίας 40 και 56 ετών, οι οποίοι εμφανίζονταν ως διαχειριστές εταιρειών. Ο πρώτος κρίθηκε επίσης προσωρινά κρατούμενος, ενώ οι άλλοι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος. Εκτός από τους πέντε που συνελήφθησαν, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 18 πρόσωπα.
Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, ανάλογα με την περίπτωση, για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη σε βάρος του Δημοσίου, άμεση συνέργεια στην απάτη, λαθρεμπορία και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η ζημία για το Δημόσιο από τη μη καταβολή των προβλεπόμενων φορολογικών επιβαρύνσεων και ασφαλιστικών εισφορών ξεπερνά τα 2,35 εκατ. ευρώ, ενώ οι «αχυράνθρωποι» εμφανίζονται να έχουν συνολικές οφειλές περίπου 11 εκατ. ευρώ, προερχόμενες από τη συμμετοχή τους σε επιχειρηματικές οντότητες της χώρας και από εργοδοτικές εισφορές.
*** ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
![]()
