Κοινές εκπαιδευτικές δράσεις πολιτιστικού, καλλιτεχνικού, κοινωνικού και διεπιστημονικού χαρακτήρα συμφώνησαν να υλοποιήσουν το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, μέσω μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν ο πρύτανης του ΔΙΠΑΕ καθ. Σταμάτης Αγγελόπουλος και η πρόεδρος του μουσείου Νίκη Μάνου – Ανδρεάδη, εκπροσωπούμενη από την γενική διευθύντρια του ΑΜΘ, Αναστασία Γκαδόλου.
Στο πλαίσιο του Μνημονίου Πολιτιστικής Συνεργασίας προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η συνδιοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων με διαθεματικό χαρακτήρα, η επιστημονική έρευνα πάνω σε εκθέσεις του μουσείου και στην προσέγγιση κοινών οδηγιών για την προβολή πολιτιστικών πόρων. Επίσης, η συμμετοχή των φοιτητών του Πανεπιστημίου με τη μορφή πρακτικής άσκησης, στη διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δημιουργικών εργαστηρίων που οργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Συμφωνήθηκε επίσης η συνεργασία στην έρευνα με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας που είναι διαθέσιμη στο ΔΙΠΑΕ και το ΑΜΘ, όπως ο τομογράφος και το XRF, με σκοπό τη διερεύνηση της κατάστασης διατήρησης αρχαιολογικών αντικειμένων. Η ανάπτυξη κοινών έργων με στόχο την ψηφιακή τεχνολογία στον πολιτισμό και συνεργασία με το ΠΜΣ στην «Κλασική Αρχαιολογία και την Αρχαία Ιστορία της Μακεδονίας» είναι επίσης στο επίκεντρο της συνεργασίας.
Στο πλαίσιο του μνημονίου, προβλέπεται η συμμετοχή φοιτητών του ΔΙΠΑΕ σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις που διοργανώνει το ΑΜΘ, όπως η «Διεθνής Ημέρα Μουσείων» και οι «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Τέλος, θα οργανωθεί περιοδική έκθεση με ευρήματα από την αρχαιολογική ανασκαφή του ΔΙΠΑΕ στο Νέο Ρύσιο, η οποία διεξάγεται από το 2016, με σκοπό να παρουσιαστούν στο κοινό πτυχές της καθημερινής ζωής σε έναν οικισμό πρώιμων ιστορικών χρόνων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![]()
