Μια νέα σειρά τριών άρθρων που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet» εντοπίζει ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) εκτοπίζουν τα φρέσκα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα και γεύματα, υποβαθμίζουν την ποιότητα της διατροφής και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών. Τα UPFs είναι εμπορικά προϊόντα κατασκευασμένα από φθηνά βιομηχανικά συστατικά, όπως υδρογονωμένα έλαια, καθώς και πρόσθετα τροφίμων, όπως χρωστικές, τεχνητά γλυκαντικά και γαλακτωματοποιητές.
Το πρώτο άρθρο του Lancet εξετάζει τα επιστημονικά στοιχεία για τα UPFs και την υγεία, παρουσιάζοντας δεδομένα σύμφωνα με τα οποία η εκτιμώμενη συμβολή των UPFs στις συνολικές αγορές τροφίμων των νοικοκυριών έχει τριπλασιαστεί στην Ισπανία και την Κίνα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Επισημαίνεται ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε UPFs συνδέεται με υπερκατανάλωση τροφής και κακή διατροφική ποιότητα, καθώς και με αυξημένη έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες.
Το δεύτερο άρθρο περιγράφει την ανάγκη θέσπισης συγκεκριμένων πολιτικών που θα συμπληρώσουν την υπάρχουσα νομοθεσία για τη ρύθμιση και μείωση της παραγωγής και κατανάλωσης των UPFs. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν αυστηρότερους περιορισμούς μάρκετινγκ, ειδικά για διαφημίσεις που απευθύνονται σε παιδιά, και απαγόρευση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σε δημόσιους φορείς.
Τέλος, το τρίτο άρθρο σημειώνει ότι οι πολυεθνικές εταιρείες καθοδηγούν την άνοδο των UPFs και ότι μια παγκόσμια υγειονομική απάντηση είναι επείγουσα και εφικτή. Οι συγγραφείς υπογραμμίζουν ότι η χρήση φθηνών συστατικών και η επιθετική πολιτική μάρκετινγκ συντελούν στην αύξηση της κατανάλωσης των UPFs.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![]()
