Σύμφωνα με νέα έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και της Edenred, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους λαμβάνει παροχή σίτισης από τον εργοδότη του, ενώ το 71,3% των επιχειρήσεων που δεν προσφέρουν τη συγκεκριμένη παροχή δηλώνει ότι θα επανεξέταζε τη στάση του αν υπήρχαν πρόσθετα φορολογικά κίνητρα. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σήμερα και αναδεικνύουν τη σημασία της σίτισης ως εργαλείου ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων.
Η έρευνα δείχνει ότι το 23,1% των εργαζομένων λαμβάνει παροχή σίτισης είτε τακτικά είτε περιστασιακά, με την πλειονότητα αυτών (87,5%) να λαμβάνει ποσά κάτω από το ισχύον αφορολόγητο όριο. Επίσης, το 46,7% των δικαιούχων λαμβάνει την παροχή για περισσότερα από τρία χρόνια.
Η χρήση των διατακτικών και των καρτών σίτισης επικεντρώνεται κυρίως σε αγορές σούπερ μάρκετ, με το 95,7% των εργαζομένων να τις αξιοποιεί για αυτό το σκοπό. Το 73,4% των εργαζομένων που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη παροχή την αξιολογεί ως αρκετά ή πολύ σημαντική, με το 52,7% να δηλώνει ότι τους επιτρέπει να διαθέτουν περισσότερα χρήματα για αγορές τροφίμων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 66,3% των εργαζομένων συνεχίζει να επιλέγει επιχειρήσεις του ίδιου δικτύου ακόμη και μετά την εξάντληση του ποσού της διατακτικής ή της κάρτας. Παράλληλα, το 40,4% των επιχειρήσεων χορηγεί κάποια μορφή πρόσθετης παροχής στο προσωπικό του, με το 70,8% να παρέχει σίτιση. Η φορολογική μεταχείριση της παροχής επηρεάζει σημαντικά την απόφαση των επιχειρήσεων να την υιοθετήσουν.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 71,3% των επιχειρήσεων που δεν χορηγούν παροχή σίτισης θα επανεξέταζε τη στάση του αν θεσπίζονταν φορολογικά κίνητρα. Η ενημέρωση γύρω από τον θεσμό παραμένει περιορισμένη, με το 34,9% των επιχειρήσεων να δηλώνει πλήρη άγνοια για το πλαίσιο λειτουργίας του. Ωστόσο, το 51,7% αξιολογεί θετικά τις διατακτικές και κάρτες σίτισης ως εργαλείο στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.
![]()

