Η ζωή που λείπει: Καλλιτέχνες από τη Γάζα εκπέμπουν SOS καθώς η Δύση αγνοεί την κατάσταση

Η ζωή που λείπει: Καλλιτέχνες από τη Γάζα εκπέμπουν SOS καθώς η Δύση αγνοεί την κατάσταση

Καλλιτέχνες από τη Γάζα προειδοποιούν για ανθρωπιστική καταστροφή καθώς οι περιορισμοί συνεχίζονται. Καθώς η γενοκτονία των Παλαιστινίων επιταχύνεται και ο αποκλεισμός που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται, ο αντίκτυπος είναι σοκαριστικός. Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν για επιδείνωση της ανείπωτης καταστροφής. Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) έχει απορρίψει το σχέδιο διανομής βοήθειας του Ισραήλ, το οποίο προβλέπει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα διοχετεύεται μέσω στρατιωτικά ελεγχόμενων κόμβων. Αυτό το μέτρο αντιβαίνει στις βασικές ανθρωπιστικές αρχές, καθιστώντας τη λειτουργία των υπηρεσιών του ΟΗΕ και των ΜΚΟ εξαιρετικά δύσκολη.

Το OCHA κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αρθούν οι περιορισμοί και να επιτραπεί η είσοδος προμηθειών στη Γάζα.

Επιπλέον, οι επιθέσεις σε σχολεία που φιλοξενούν εκτοπισμένα άτομα προκαλούν θύματα. Σε πρόσφατη αναφορά, σχολείο της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA) στη περιοχή Al Bureij δέχθηκε δύο πλήγματα σε διάστημα μερικών ωρών, με πολλές ανθρώπινες απώλειες, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Οι κοινοτικές κουζίνες που προσφέρουν ζεστά γεύματα επίσης αναγκάζονται να κλείσουν λόγω εξάντλησης των προμηθευμένων πόρων.

Ανάμεσα στους δύο εκατομμύρια πληγέντες από τον αποκλεισμό είναι και καλλιτέχνες και πολιτιστικές προσωπικότητες της Γάζας.

Οι καλλιτέχνες που εκφράζουν την αγωνία τους μέσω τέχνης περιγράφουν τις συνθήκες ζωής ως αφόρητες. Ο Hamoudeh Al-Duhdar, Παλαιστίνιος ειδικός σε πολιτιστικά θέματα, επισημαίνει: «Ζούμε όλες τις μορφές ταπείνωσης, ντροπής, φόβου και πείνας». Πολλές γυναίκες βιώνουν διπλά τον πόνο, έχοντας χάσει τα σπίτια τους και την ασφάλεια τους.

Ο Mustafa Mohanna, καλλιτέχνης από τη Γάζα, εργάζεται με παιδιά προσπαθώντας να ανακουφίσει τους φόβους τους μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες. Σημειώνει τις ραγδαίες αυξήσεις των τιμών σε βασικά αγαθά, όπως το αλεύρι και το χαρτί. «Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα που μας λείπουν. Αυτό που μας λείπει είναι και η ζωή», προσθέτει.

Η κατάσταση στη Γάζα αναδεικνύει την ανθρωπιστική κρίση και την ανάγκη για άμεσες διεθνείς παρεμβάσεις.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play