Τουλάχιστον 39 ανήλικοι έχουν χάσει τη ζωή τους στον εμφύλιο πόλεμο του καρτέλ Σιναλόα στο Μεξικό. Τουλάχιστον 39 ανήλικοι έχουν δολοφονηθεί και 97 παραμένουν αγνοούμενοι στο δυτικό Μεξικό, σε έναν εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε τον περασμένο Σεπτέμβριο ανάμεσα σε δύο αντίπαλες φραξίες του καρτέλ Σιναλόα, μίας από τις πιο ισχυρές οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών στη χώρα. Ο Μεξικανός Διαμεσολαβητής προειδοποίησε σήμερα για την αυξανόμενη βία και τις σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες.
Το καρτέλ Σιναλόα ιδρύθηκε από τον Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις ΗΠΑ, και τον Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Σαμπάλα, ο οποίος συνελήφθη στο Τέξας τον περασμένο Ιούλιο. Η διαμάχη μεταξύ των γιων του Τσάπο και του Μάγιο έχει προκαλέσει εκτεταμένες συγκρούσεις που πλήττουν ανυπεράσπιστα θύματα.
Οι βίαιες συγκρούσεις ξεκίνησαν στην Κουλιακάν, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Σιναλόα. Σύμφωνα με τον Όσκαρ Λόσα, πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Πολιτείας, οι συνέπειες είναι δραματικές: 39 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους και 97 είναι αγνοούμενα, γεγονός που τονίζει την σοβαρότητα της κατάστασης.
Αυτή η ένοπλη σύρραξη δεν έχει μόνο θύματα, αλλά έχει προκαλέσει και βαθιές πληγές στην τοπική οικονομία, με την κοινωνία να παλεύει να συνέλθει από ένα τόσο οδυνηρό τραύμα. Ο Λόσα αναρωτιέται πότε θα μπορέσει η κοινότητα να ξεπεράσει τις συνέπειες αυτού του γεγονότος, δηλώνοντας ότι τα χαμόγελα των παιδιών θα έχουν σβήσει, αν και οι μνήμες θα παραμείνουν ζωντανές. Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους, ενώ άλλοι 1.400 παραμένουν αγνοούμενοι.
Πηγή περιεχομένου: in.gr