(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/MOTIONTEAM)

Καιρός: Στο αποκορύφωμα αύριο η αφρικανική σκόνη – Οι κίνδυνοι για την υγεία μας

Αποπνικτική είναι από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες η ατμόσφαιρα στη χώρα – Ποιοι οι κίνδυνοι για την υγεία μας –

Υψηλές θερμοκρασίες, γκρίζο τοπίο και λασποβροχή δημιουργούν ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ» για τον οργανισμό. Η αφρικανική σκόνη σκέπασε το λεκανοπέδιο. Η ατμόσφαιρά αποπνικτική. Η νέα εισβολή σκόνης στη χώρα μας είναι αρκετά ισχυρή με τα πρώτα σημάδια να είναι παντού γύρω μας.

propoli

O υδράργυρος μέρα με την μέρα σκαρφαλώνει σε πρωτόγνωρα για την εποχή επίπεδα. Επιστήμονες που μιλούν στο MEGA, θα χαρακτηρίσουν «απατηλό όνειρο» την προσπάθεια τους να  περιορίσουν την μέση θερμοκρασία κατά 1,5 βαθμό Κελσίου καθώς  ήδη έχει φτάσει στους 2,6 βαθμούς Κελσίου, πάνω από το μέσο όρο.

«Μια από τις συνέπειες τις κλιματικός αλλαγής είναι οι απότομες εναλλαγές τις θερμοκρασίας. Αυτό που μας φοβίζει με την κλιματική αλλαγής είναι πόσα άλλα απρόβλεπτα συμβάντα είναι μπροστά μας . Ο παγκόσμιος μας στόχος του 1,5 βαθμού είναι όνειρο απατηλό», είπε ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, καθηγητής φυσικών καταστροφών.

«Μπορούμε να πούμε ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η εμφάνιση των ακραίων θερμών επεισοδίων κατά τη διάρκεια της άνοιξης η εμφάνιση των οποίων συνδέεται με την κλιματική αλλαγή η οποία όπως γνωρίζουμε αυξάνει πολύ την πιθανότητα εμφάνισης τους», δήλωσε ο Θοδωρής Γιάνναρος, μετεωρολόγος και πυρομετερεωλόγος.

Οι χάρτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου δείχνουν ότι το πέπλο της  αφρικανικής σκόνης αύριο το μεσημέρι θα καλύψει τη μισή χώρα.

«Το μόνο σίγουρο που θα έχουμε με την αύξηση της θερμοκρασίας η οποία μετριέται ,θα έχουμε προβλήματα λειψυδρίας και εννοείται φυσικά η ερημοποίηση το οδηγήσει στην ύπαρξη σκόνης κύριος στη νότια Ελλάδα», είπε ο Νίκος Μουσιόπουλος, καθηγητής ενεργειακού τομέα ΑΠΘ.

Η ακραία ζέστη σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία όσων εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, για τους ηλικιωμένους και τα άτομα που πάσχουν από νοσήματα όπως καρδιαγγειακές παθήσεις ή διαβήτη. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα άτομα με άσθμα.

Ο πνευμονολόγος, Στέλιος Λουκίδης, επισήμανε για τις ευπαθείς ομάδες:

1)Να περιορίσουν τις μετακινήσεις

2)Να παίρνουν την φαρμακευτική τους αγωγή

3) Μάσκα υψηλής προστασίας

4)Να επικοινωνούν με το γιατρό τους

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα καθώς το φαινόμενο αναμένεται  αύριο να κορυφωθεί  με την συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης να είναι αισθητή στην ατμόσφαιρα.

Μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA, η μετεωρολό9γος Χριστίνα Ρήγου, είπε πως οι θερμοκρασίες που σημειωθούν αύριο είναι εξής:

Χανιά 33°C

Ηράκλειο 33°C

Πάτρα 30°C

Αθήνα 25°C

Θεσσαλονίκη 20°C

Λάρισα 22°C

Λασποβροχές θα σημειωθούν στα δυτικά, ενώ στα κεντρικά και βόρεια από την Τρίτη.

Θα πνέουν θυελλώδεις νοτιάδες έως 7-8 μποφόρ ενώ η υποχώρηση ανέμων και σκόνης θα γίνει στα ανατολικά την Τετάρτη το απόγευμα και πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί από την Πέμπτη.

Loading