Η πρόσφατη μελέτη του Yale αποκαλύπτει ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει θετική επίδραση στη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος, ενισχύοντας την υγεία μας. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Δημόσιας Υγείας, Τάσο Κυριακίδη, οι αλλαγές αυτές σχετίζονται με την αύξηση βακτηρίων που προάγουν την υγεία, συμβάλλοντας έτσι στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Στη διάρκεια της εκπομπής «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ο Κυριακίδης τόνισε πως οι έρευνες δείχνουν ότι η παρέμβαση με ελαιόλαδο μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα σε νοσήματα που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό. Ο καθηγητής συμμετείχε στο 3ο «ELIA Lesvos Confest», που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη, όπου και παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνάς του.
Επιπλέον, η μελέτη της ομάδας του δείχνει ότι η λήψη ελαιολάδου υψηλής περιεκτικότητας σε φαινολικές ενώσεις μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των δεικτών του μεταβολικού συνδρόμου. Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν αυτή τη διατροφή για 12-16 εβδομάδες παρουσίασαν βελτίωση στην υγεία τους, με καλύτερη πρόγνωση για διαβητικούς και άτομα με προδιαβήτη.
Ο Κυριακίδης δήλωσε ότι η ομάδα του προγραμματίζει νέες έρευνες για να εξετάσει τη δυνατότητα του ελαιολάδου να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και να σταθεροποιήσει την κατάσταση ασθενών που έχουν ήδη διαγνωστεί.
![]()

