Πέντε επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Brain Medicine παρέχουν στοιχεία ότι τα μικροπλαστικά από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να συσσωρεύονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο και να συμβάλλουν στην αύξηση των παγκόσμιων ποσοστών κατάθλιψης, άνοιας και άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας.
Τα άρθρα προσφέρουν μια ολοκληρωμένη ανάλυση για το πώς αυτά τα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια ενδέχεται να επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου μέσω πολλαπλών διασυνδεδεμένων βιολογικών οδών.
Το εξώφυλλο του τεύχους Μαΐου 2025 του περιοδικού απεικονίζει έναν ανθρώπινο εγκέφαλο γεμάτο με πολύχρωμα μικροπλαστικά σωματίδια δίπλα σε ένα πλαστικό κουτάλι. Η εικόνα επιχειρεί να αποτυπώσει χαρακτηριστικά το εύρημα ότι οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι περιέχουν περίπου «μια κουταλιά» από μικροπλαστικά. Αυτή η ανησυχητική συσχέτιση εξετάζεται σε βάθος και στα τέσσερα άρθρα αυτής της έκδοσης.
Ένα άρθρο γνώμης συνθέτει τα αναδυόμενα στοιχεία για να προτείνει μια νέα υπόθεση που συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, την έκθεση σε μικροπλαστικά και τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The BMJ διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 22% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, 48% υψηλότερο κίνδυνο άγχους και 41% υψηλότερο κίνδυνο κακής ποιότητας ύπνου. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα μικροπλαστικά μπορεί να είναι ο χαμένος κρίκος σε αυτή τη σχέση, με παραδείγματα όπως κοτομπουκιές που περιέχουν 30 φορές περισσότερα μικροπλαστικά ανά γραμμάριο από ό,τι το στήθος κοτόπουλου.
Μια από τις ερευνητικές εργασίες που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το τεύχος του Brain Medicine εξετάζει προκαταρκτικές ενδείξεις ότι μια τεχνική που φιλτράρει το αίμα εκτός του σώματος μπορεί να έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει σωματίδια μικροπλαστικών από το αίμα.
Τέλος, ένα άρθρο γνώμης στο ίδιο τεύχος σημειώνει την ανάγκη αλλαγής παραδείγματος στον τρόπο που πρέπει να σκεφτόμαστε τους περιβαλλοντικούς ρύπους και την υγεία του εγκεφάλου. Οι συγγραφείς των τεσσάρων εργασιών τονίζουν ότι, ενώ απαιτείται περισσότερη πρωτογενής έρευνα, οι αναλύσεις τους προσθέτουν μια ακόμη διάσταση στην αυξανόμενη επιχειρηματολογία για τη μείωση της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και την ανάπτυξη καλύτερων μεθόδων για την ανίχνευση και την απομάκρυνση των μικροπλαστικών από το ανθρώπινο σώμα.
Σύνδεσμοι για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις:
Πέντε επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Brain Medicine παρέχουν στοιχεία ότι τα μικροπλαστικά από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να συσσωρεύονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο και να συμβάλλουν στην αύξηση των παγκόσμιων ποσοστών κατάθλιψης, άνοιας και άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας.
Αυτή η ανησυχητική συσχέτιση εξετάζεται σε βάθος και στα τέσσερα άρθρα αυτής της έκδοσης.
Οι συγγραφείς των τεσσάρων εργασιών τονίζουν ότι, ενώ απαιτείται περισσότερη πρωτογενής έρευνα, οι αναλύσεις τους προσθέτουν μια ακόμη διάσταση στην αυξανόμενη επιχειρηματολογία για τη μείωση της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και την ανάπτυξη καλύτερων μεθόδων για την ανίχνευση και την απομάκρυνση των μικροπλαστικών από το ανθρώπινο σώμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ