Η κατανάλωση μικροσκοπικών πλαστικών σωματιδίων μέσω τροφίμων και ποτών μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και να βλάψει όργανα όπως το ήπαρ.
Καθώς το πλαστικό διασπάται, σχηματίζει μικροσωματίδια και νανοσωματίδια, τα οποία μπορούν να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα και να καταλήξουν σε τρόφιμα που καταναλώνουν οι άνθρωποι.
Στη συγκεκριμένη μελέτη οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην έκθεση μέσω κατανάλωσης από το στόμα. Έδωσαν σε αρσενικά ποντίκια μια τυπική διατροφή με καθημερινή δόση νανοπλαστικών πολυστυρενίου.
Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, τα ποντίκια που κατανάλωναν νανοπλαστικά εμφάνισαν συστηματική δυσανεξία στη γλυκόζη και ηπατική βλάβη, με αύξηση της αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης (ALT).
«Τα ευρήματά μας δικαιολογούν περαιτέρω μελέτες για να βοηθήσουν στην ενημέρωση της πολιτικής γύρω από τα μικρο και νανοπλαστικά», επισημαίνει ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις.
Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν τον αντίκτυπο των νανοπλαστικών σε άλλους ιστούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ