Δανία καλεί ΗΠΑ για εξηγήσεις σχετικά με κατασκοπευτικές δραστηριότητες στη Γροιλανδία. Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να καλέσει για εξηγήσεις τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Δανία, μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal που αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να ενισχύσει τις κατασκοπευτικές της δραστηριότητες στη Γροιλανδία. Αυτή η είδηση προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς η κατασκοπεία μεταξύ φίλων δεν συνάδει με τις αρχές της συνεργασίας.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης υπουργών Εξωτερικών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαρσοβία, ο Ράσμουσεν δήλωσε: Αυτό είναι πολύ σοβαρό, θα καλέσουμε τον πρεσβευτή για μια συζήτηση στο υπουργείο Εξωτερικών. Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές οι πληροφορίες μπορεί να διαψευσθούν, τονίζοντας ότι η Δανία επιθυμεί να διευκρινίσει τη θέση της επί του ζητήματος.
Σύμφωνα με την WSJ, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν λάβει οδηγίες να εξετάσουν το αυτονομιστικό κίνημα της Γροιλανδίας, καθώς και τις προθέσεις των κατοίκων αναφορικά με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αμερικανική εφημερίδα προσθέτει ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών αναζητούν άτομα στη Γροιλανδία και τη Δανία που υποστηρίζουν τα αμερικανικά συμφέροντα σε αυτό το αυτόνομο έδαφος.
Οι εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Κοπεγχάγης έχουν κλιμακωθεί, ειδικά από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε επανειλημμένα την επιθυμία του να αποκτήσει τον έλεγχο της Γροιλανδίας, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας και απειλώντας με στρατιωτική δράση. Η κυβέρνηση της Δανίας έχει τονίσει πολλές φορές ότι η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, η συντριπτική πλειοψηφία των 57.000 κατοίκων της Γροιλανδίας επιθυμεί την ανεξαρτησία τους και απορρίπτει μια ενδεχόμενη προσάρτηση στις ΗΠΑ.
Πηγή περιεχομένου: in.gr