Σημαντική συνάντηση για τη διαχείριση του Στενού του Ορμούζ πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, όπως ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι δύο χώρες αντάλλαξαν απόψεις για πρώτη φορά μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου συμφωνίας μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον.
Παρά την υποστήριξή τους για τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (CNUDM) εγγυάται δικαίωμα «διέλευσης» από στενά που εξυπηρετούν τη διεθνή ναυσιπλοΐα, όπως το Ορμούζ, το οποίο συνδέει τον Κόλπο με τον υπόλοιπο κόσμο.
Η πρώτη συνεδρίαση της κοινής επιτροπής για το Στενό του Ορμούζ πραγματοποιήθηκε στη Μουσκάτ, όπου ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καζέμ Γαριμπαμπαντί, ανέφερε ότι οι δύο πλευρές αντάλλαξαν «απόψεις για τη μελλοντική διαχείριση» του Στενού, χωρίς να διευκρινίσει ημερομηνία.
Το μέλλον του Στενού του Ορμούζ παραμένει αμφιλεγόμενο ζήτημα στις συνομιλίες Τεχεράνης και Ουάσινγκτον, καθώς το Ιράν εξετάζει την επιβολή τελών για τη διέλευση, κάτι που οι ΗΠΑ θεωρούν απαράδεκτο, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «διεθνή διάδρομο για τη ναυσιπλοΐα».
Το Ομάν, από την πλευρά του, έχει εκφράσει ασαφείς θέσεις σχετικά με το ζήτημα, και σε πρόσφατο κοινό ανακοινωθέν δήλωσε ότι θα εξετάσει τα κόστη που σχετίζονται με τη διαχείριση του Στενού του Ορμούζ.
![]()

