Αναπάντητα παραμένουν τα κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον θάνατο ενός 17χρονου στην Κίμωλο, ο οποίος έχασε τη ζωή του το απόγευμα της Κυριακής (9/8), ενώ ετοιμαζόταν να κάνει μπάνιο στην κατοικία όπου διέμενε με την οικογένειά του.
Οι πρώτες ενδείξεις στρέφουν την έρευνα στο ενδεχόμενο της ηλεκτροπληξίας, με τις Αρχές να εξετάζουν την ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού και ιδιαίτερα τον θερμοσίφωνα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν προηγήθηκε βλάβη ή διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο 17χρονος ζούσε μόνιμα με την οικογένειά του στην Ιρλανδία και είχε φτάσει στην Κίμωλο μαζί με τη μητέρα και την αδελφή του μόλις τρεις ημέρες πριν από την τραγωδία, για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η κατοικία στην οποία διέμεναν ήταν παλαιάς κατασκευής, περίπου από τη δεκαετία του 1970, ενώ το μπάνιο βρισκόταν σε εξωτερικό χώρο, εκτός του κυρίως κτιρίου.
Το σπίτι έχει αποκλειστεί από την ΕΛ.ΑΣ. και πλέον εξετάζεται εξονυχιστικά η κατάσταση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.
Στο επίκεντρο ο θερμοσίφωνας και το ρελέ
Ένα από τα βασικά στοιχεία που εξετάζουν οι Αρχές είναι η πληροφορία ότι ο ηλεκτρικός πίνακας της κατοικίας δεν διέθετε ρελέ διαφυγής, δηλαδή τον μηχανισμό ασφαλείας που διακόπτει αυτόματα την παροχή ρεύματος όταν ανιχνεύεται διαρροή.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν έρθει στο φως, στον συγκεκριμένο θερμοσίφωνα είχε παρουσιαστεί πρόβλημα πριν από περίπου δύο χρόνια. Το στοιχείο αυτό αναμένεται να διερευνηθεί σε συνδυασμό με την κατάσταση της υπόλοιπης ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.
Η Αστυνομία έχει ορίσει πραγματογνώμονα, ενώ αναμένει να συγκεντρωθούν και να εξεταστούν τα έγγραφα που αφορούν την ηλεκτρολογική εγκατάσταση του ακινήτου.
Η μαρτυρία συγγενή
Συγγενής του 17χρονου περιέγραψε στον ALPHA τις τελευταίες στιγμές του, λέγοντας πως «με το που μπήκε μέσα και έπιασε το τηλεφωνάκι του μπάνιου τελείωσε».
Όπως ανέφερε, επρόκειτο για ένα «καλοκαιρινό» σπίτι, στο οποίο η οικογένεια «ερχόντουσαν δηλαδή κάτι ημέρες», ενώ χαρακτήρισε την κατοικία «παλιό σπίτι που πριν κάμποσα χρόνια είχε να γίνει ανακαίνιση».
Για το περιστατικό μίλησε και ο δήμαρχος Κιμώλου, Κωνσταντίνος Βεντούρης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε με τη μητέρα του 17χρονου.
«Της λέω, ρε παιδί μου δεν είχε τίποτα; Μήπως είχες αυτές τις μέρες κάνα τσίμπημα, τίποτα στο μπάνιο; Μου λέει “το χρησιμοποιούσαμε όσες ημέρες ήταν εδώ και δεν είχαμε κανένα θέμα”».
Ο δήμαρχος σημείωσε ακόμη: «Ό,τι έγινε, έγινε ακαριαία. Είναι μια παλιά κατοικία του ‘70 κατασκευασμένη, πιθανόν μπορεί και πιο παλιά. Το μπάνιο είναι εξωτερικό, εκτός κτιρίου».
Το πιστοποιητικό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης
Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζεται και πιστοποιητικό για την ηλεκτρική εγκατάσταση του ακινήτου, το οποίο φέρεται να είχε εκδοθεί το 2024.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, το πιστοποιητικό είχε δοθεί από τον δήμαρχο Κιμώλου, ο οποίος είναι ηλεκτρολόγος. Τα σχετικά έγγραφα αναμένεται να εξεταστούν από τις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς είχε πιστοποιηθεί και εάν η εγκατάσταση πληρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας.
Ο ίδιος, σύμφωνα με τον ALPHA, ερωτηθείς για το γεγονός ότι είχε δώσει την πιστοποίηση, απάντησε: «Φυσικά. Εάν το ήξερα θα το είχα δώσει;».
Οι Αρχές καλούνται πλέον να διαπιστώσουν εάν υπήρχε πρόβλημα στην εγκατάσταση, εάν ο θερμοσίφωνας παρουσίασε βλάβη και κατά πόσο η απουσία ρελέ διαφυγής συνδέεται με το τραγικό περιστατικό.
Αναμένεται η νεκροψία-νεκροτομή
Την ίδια ώρα, η σορός του 17χρονου μεταφέρεται από την Κίμωλο στον Πειραιά, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η νεκροψία-νεκροτομή.
Τα ευρήματα του ιατροδικαστή αναμένεται να φωτίσουν την ακριβή αιτία θανάτου, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η αστυνομική και τεχνική έρευνα για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο νεαρός έχασε τη ζωή του.
![]()
