Η λειτουργία των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων έχει αποδειχθεί θρίαμβος, με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει ότι η λίστα αναμονής μειώθηκε κατά 98%. Ο υπουργός εκτίμησε ότι μέχρι τις εκλογές του 2027 οι αναμονές για ψυχρά χειρουργεία θα έχουν μηδενιστεί, κάνοντας έναν απολογισμό για το πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
«Ο στόχος ήταν να περιοριστεί η αναμονή στο ΕΣΥ», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι η μείωση της αναμονής άνω των τεσσάρων μηνών επετεύχθη. Όπως ανέφερε, η αρχική εκτίμηση για 50.000 χειρουργεία δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς τελικά έγιναν 26.000, αλλά 66.000 πολίτες είχαν πρόσβαση στα δωρεάν χειρουργεία.
Ο υπουργός αντέτεινε σε δημοσιεύματα που χαρακτήρισαν το πρόγραμμα αποτυχία, τονίζοντας ότι η έλλειψη χειρουργικών ομάδων και προσωπικού ήταν παράγοντας που επηρέασε τον αριθμό των πραγματοποιηθέντων επεμβάσεων. Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει μικρότερο χρόνο αναμονής από τον μέσο όρο της Ευρώπης.
Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους επιβεβαίωσε την αύξηση των χειρουργείων και ανέφερε ότι οι αναμονές έχουν μειωθεί σημαντικά. Σήμερα, 25.000 ασθενείς περιμένουν για ψυχρά χειρουργεία, με 7.000 να περιμένουν 4-6 μήνες.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το σύστημα αναμονών και θα εξετάσει τη δυνατότητα λήψης περαιτέρω μέτρων αν παρατηρηθεί αύξηση στις αναμονές. Παράλληλα, η γενική γραμματέας υπηρεσιών υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη ανακοίνωσε την αύξηση ενδιαφέροντος για θέσεις ιατρικού προσωπικού, ενώ ο υπουργός αναγνώρισε τις προκλήσεις που παραμένουν στον τομέα της νοσηλευτικής.
![]()

