«Ήθελα να πυροβολήσω τον Ινφαντίνο», είπε ο Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, μιλώντας για τον πρόεδρο της FIFA και για τη λειτουργία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο ισχυρός άνδρας της Νάπολι τοποθετήθηκε μετά τη βράβευσή του στη Ρώμη, με βραβείο συνολικής προσφοράς από την Ένωση Ξένου Τύπου στην Ιταλία.
Ο πρόεδρος της Νάπολι αναφέρθηκε στον Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος έχει βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής μετά την εξέταση σχεδίου για συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών σε διοργανώσεις της FIFA. Χωρίς να επιτεθεί ευθέως στον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, σχολίασε τον τρόπο με τον οποίο έχει εξελιχθεί η παρουσία και η δράση του σε παγκόσμιο επίπεδο, αναγνωρίζοντας πάντως την επιτυχία της διοργάνωσης του φετινού Μουντιάλ.
«Ο Ινφαντίνο είναι κάποιος που κάνει τη δουλειά του από τη δική του οπτική γωνία. Αν ένας πρώην γραμματέας, όταν γίνεται πρόεδρος, μπορεί να κάνει ορισμένα πράγματα και να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο φορώντας το σήμα της FIFA, συναντώντας τον Τραμπ, τον Πούτιν και όλους τους άλλους, τι μπορούμε να του πούμε; Ότι κάνει τη δουλειά του από τη δική του οπτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ήθελα να πυροβολήσω τον Ινφαντίνο», συνέχισε ο Ντε Λαουρέντις, περιγράφοντας την εμπειρία του από το Παγκόσμιο Κύπελλο. «Φέτος, όταν πήγα να παρακολουθήσω αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, είδα αυτά τα γήπεδα οργανωμένα με έναν εκπληκτικό τρόπο. Όχι, σηκώνω τα χέρια ψηλά, πρέπει να πω μπράβο», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η εικόνα των γηπέδων και η οργάνωση τον εντυπωσίασαν.
Η κριτική στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις
Πιο αιχμηρός εμφανίστηκε όταν μίλησε για τη δομή και τη λειτουργία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, υποστηρίζοντας ότι η κρίση αφορά περισσότερο την Ευρώπη παρά τις ΗΠΑ.
«Ο αθλητισμός δεν βρίσκεται σε κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν αυτόν τον φάρο. Βρίσκεται σε κρίση στην Ευρώπη», υποστήριξε.
Ο Ντε Λαουρέντις έθεσε επίσης ερωτήματα για τον ρόλο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, λέγοντας: «Για ποιο λόγο υπάρχει το Europa League; Για ποιο λόγο υπάρχει το Conference League; Για να συγκεντρώνονται ψήφοι από εκείνους που στη συνέχεια πρέπει να επανεκλεγούν σε όλους αυτούς τους οργανισμούς;».
Παράλληλα, άσκησε κριτική στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ποδοσφαιρικών οργανισμών, υποστηρίζοντας ότι «κάνουν ό,τι θέλουν» και φέρνοντας ως παραδείγματα τη FIFA και την UEFA.
«Είμαι εναντίον των ultras»
Ο πρόεδρος της Νάπολι επανέλαβε, τέλος, ότι θέλει ένα γήπεδο που θα απευθύνεται σε οικογένειες και παιδιά, δηλώνοντας αντίθετος με την παρουσία οργανωμένων οπαδών που συνδέονται με φαινόμενα βίας.
«Είμαι εναντίον των ultras. Το ποδόσφαιρο πρέπει να αφορά το πάθος και την εκπαίδευση των παιδιών. Δεν μπορείς να έχεις χούλιγκαν ή “ultras” που διαμορφώνονται από τη Μαφία, τη ’Ndrangheta και την Καμόρα», είπε, αναφερόμενος σε τρεις από τις γνωστότερες οργανωμένες εγκληματικές οργανώσεις της Ιταλίας.
«Μέχρι οι επικεφαλής της αστυνομίας και οι υπουργοί της κυβέρνησης να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο, είναι μεγάλο πρόβλημα», πρόσθεσε.
![]()
