Με γυμναστική και διατροφή μπορεί κανείς να ελέγξει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία από το Ευρωπαϊκό έργο ONCODIR, που προέρχονται από διακόσιες ερευνητικές εργασίες. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορούμε να ελέγξουμε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου παραμένοντας δραστήριοι μέσω της γυμναστικής και βελτιώνοντας τη διατροφή μας.
Η πλατφόρμα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου παρέχει μηχανισμούς πρόβλεψης και πρόληψης της νόσου, απευθυνόμενη σε γιατρούς, ασθενείς και υπευθύνους χάραξης πολιτικής. Η εφαρμογή αυτή θα είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα, επιτρέποντας στους πολίτες να καταγράφουν τις συνήθειές τους σχετικά με τη δραστηριότητα, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους. Οι γιατροί θα ενημερώνονται για τις πληροφορίες αυτές και θα προσαρμόζουν τις ιατρικές κατευθύνσεις ανάλογα με τα δεδομένα των ασθενών.
Με βάση τις πληροφορίες που θα συλλέγονται, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση της υγείας τους. Ανάλογα με την υιοθέτηση των προτάσεων, οι υπεύθυνοι πολιτικής θα μπορούν να προτείνουν συγκεκριμένες δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών. Για παράδειγμα, αν πολλοί πολίτες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά πεζοδρόμια και πάρκα στην πόλη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα προτείνουν την ανάπτυξη περισσότερων χώρων πρασίνου.
Η τεχνική υλοποίηση της πλατφόρμας έχει ολοκληρωθεί και η πιλοτική εφαρμογή αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πλαίσιο Horizon Europe 2021 – 2027 και επικεφαλής εταίρος είναι το ΕΚΕΤΑ.
Στην Ελλάδα, το πιλοτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας και άλλων οργανισμών όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η FoodOxys. Υπεύθυνος για την ιατρική επίβλεψη είναι ο φορέας INCLIVA από την Ισπανία.
![]()

