Η χορτοφαγία κερδίζει έδαφος έναντι των παραδοσιακών κρεατοφαγικών επιλογών

Η χορτοφαγία κερδίζει έδαφος έναντι των παραδοσιακών κρεατοφαγικών επιλογών

Η χορτοφαγία αρχίζει να κερδίζει έδαφος έναντι των παραδοσιακά κρεατοφαγικών επιλογών: σύμφωνα με έρευνα, πάνω από το 40% των Ελλήνων εξακολουθεί να επιλέγει συχνά (έως και κάθε φορά) κύριο πιάτο που περιέχει κρέας, ωστόσο πλέον το 10% αποφεύγει συστηματικά τέτοιες επιλογές, γεγονός που αποτελεί ένδειξη σταδιακής μεταστροφής στις διατροφικές συνήθειες. Οι καταναλωτές πιστεύουν ότι τα μενού των εστιατορίων υστερούν ως προς την ποικιλία χορτοφαγικών επιλογών, καθώς σχεδόν το 30% δηλώνει ότι δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένο από την ποικιλία των διαθέσιμων επιλογών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του χορτοφαγικού διαγωνισμού «Veg.Contest Thessaloniki 2024 – Η Γαστρονομία της πόλης αλλάζει» και είχε ως στόχο να καταγράψει την επίδραση του διαγωνισμού στο κοινό της Θεσσαλονίκης και τις γαστρονομικές προτιμήσεις των συμμετεχόντων. Το αποτύπωμα του διαγωνισμού καταγράφηκε στο πλαίσιο της πρωτογενούς έρευνας που διενήργησε ο Σύλλογος Ελλήνων Χορτοφάγων (HellasVeg) το 2024, η οποία συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Χορτοφάγων (EVU). Υψηλή ήταν η συμμετοχή του τοπικού κοινού στον διαγωνισμό, με πάνω από το 30% των ερωτηθέντων από την περιοχή να δηλώνουν ότι συμμετείχαν ενεργά στην αξιολόγηση χορτοφαγικών πιάτων.

Ο διαγωνισμός «Veg.contest Thessaloniki 2024» αποτέλεσε μια σημαντική δράση για τη διάδοση της φυτικής διατροφής στην Ελλάδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε εστιατόρια της Θεσσαλονίκης να προωθήσουν τη γαστρονομική καινοτομία. Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον και τη ζήτηση για περισσότερες και ποιοτικότερες χορτοφαγικές επιλογές στον χώρο της εστίασης, όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του HellasVeg.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού είχαν αναδειχτεί τα καλύτερα χορτοφαγικά πιάτα από εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, έπειτα από περισσότερες από 800 αξιολογήσεις καταναλωτών, κατά το διάστημα 11 Μαρτίου έως 4 Μαΐου του 2024. Συνολικά διαγωνίστηκαν περισσότερα από 60 vegan ή vegetarian πιάτα, με τον χορτοφαγικό χάρτη της HellasVeg να συγκεντρώνει περισσότερες από 16.000 επισκέψεις κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Loading

Play