Πολιτισμός και υγεία: Βασικός πόρος για ευημερία στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Πολιτισμός και υγεία: Βασικός πόρος για ευημερία στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η Πολιτιστική Συνταγογράφηση αναδεικνύεται ως σημαντικός παράγοντας στην ψυχική υγεία, προσφέροντας κίνητρα σε άτομα που διαφορετικά θα απέφευγαν τη βοήθεια, όπως τόνισε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του υπουργείου Πολιτισμού, Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης «Πολιτισμός και υγεία: Ώρα για δράση» στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Η κ. Αλεξομανωλάκη υπογράμμισε ότι το 2023, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ κλήθηκαν να συγκροτήσουν μια ομάδα ειδικών που θα εξετάσει τον διάλογο μεταξύ πολιτισμού και υγείας, επισημαίνοντας ότι «η υγεία δεν είναι μόνο η απουσία της νόσου, αλλά και η παρουσία της ευεξίας».

Ο πολιτισμός δεν αποτελεί μόνο δικαίωμα, αλλά και ζωτικό πόρο για την υγεία, υπογράμμισε η κ. Αλεξομανωλάκη, προσθέτοντας ότι η Πολιτιστική Συνταγογράφηση, που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της πιλοτικής της φάσης, έχει ήδη αποδείξει την αξία της.

Η πρωτοβουλία αυτή, που εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», έχει σημαντικό αντίκτυπο, καθώς συνδυάζει τις τέχνες με την υγεία και επεκτείνεται και στην περιφέρεια, διασφαλίζοντας την προσβασιμότητα σε ποικίλες μορφές τέχνης για όλους.

«Η τέχνη κάνει καλό και πλέον γνωρίζουμε με επιστημονική τεκμηρίωση ότι συμβάλλει και στην υγεία», δήλωσε ο Θάνος Σταυρόπουλος, μάνατζερ της Αγοράς του Φεστιβάλ, καταδεικνύοντας τη σημασία της τέχνης στην προαγωγή της υγείας.

Η Άννα Κασιμάτη, προϊσταμένη του Γραφείου MEDIA – Δημιουργική Ευρώπη, τόνισε την ανάγκη επανεφεύρεσης εργαλείων για την προστασία της υγείας μας, ειδικά σε μια εποχή που η επιστήμη προχωρά μπροστά, αλλά οι ανθρώπινες συνθήκες δημιουργούν νέα προβλήματα.

Η συνεργασία μεταξύ φορέων είναι κρίσιμη για την επιτυχία των προγραμμάτων που προάγουν την ψυχική υγεία, όπως επισήμανε η Μαρία Κοκορότσκου, επιμελήτρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο MOMus, τονίζοντας ότι όλοι μπορεί να επωφεληθούν από τέτοιες δράσεις.

Loading

Play