Ανησυχία επιστημόνων για την αύξηση της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και οι χρόνιες ασθένειες που προκαλούν

Ανησυχία επιστημόνων για την αύξηση της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και οι χρόνιες ασθένειες που προκαλούν

Η αύξηση της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με σοβαρές χρόνιες ασθένειες, σύμφωνα με νέες έρευνες. Καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) αυξάνεται σταθερά και πλέον αυτά τα προϊόντα έχουν αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στην παγκόσμια διατροφή. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τους κινδύνους που συνεπάγεται η αύξηση της κατανάλωσης αυτών των ανθυγιεινών τροφών, οι οποίες σχετίζονται με την εμφάνιση πολλών χρόνιων ασθενειών.

Μια νέα σειρά άρθρων στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet προειδοποιεί ότι τα UPFs εκτοπίζουν σταδιακά τα φρέσκα και θρεπτικά τρόφιμα. Η έρευνα, που έχει γίνει σε πολλές χώρες, δείχνει ότι καθώς η κατανάλωση αυτών των τροφών αυξάνεται, οι κίνδυνοι για ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα πολλαπλασιάζονται.

Ως εκ τούτου, οι ειδικοί ζητούν επείγουσες πολιτικές παρεμβάσεις και λογοδοσία των πολυεθνικών εταιρειών, την ώρα που η ποιότητα της διατροφής υποβαθμίζεται. Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι κατασκευασμένα από φθηνά βιομηχανικά συστατικά, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη για αλλαγές στη νομοθεσία σχετικά με την παραγωγή και την προώθησή τους.

Η εκτίμηση της συμβολής των UPFs στην αγορά τροφίμων δείχνει αυξήσεις και σε χώρες όπως η Ισπανία, η Κίνα, το Μεξικό και η Βραζιλία. Παράλληλα, αναγνωρίζεται ότι η διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε UPFs οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής και μειωμένη διατροφική ποιότητα.

Το άρθρο τονίζει την ανάγκη για αυστηρότερους περιορισμούς στο μάρκετινγκ και τη διαφήμιση αυτών των προϊόντων, καθώς και την απαγόρευση τους σε δημόσιες υπηρεσίες. Παράδειγμα αποτελεί το εθνικό πρόγραμμα σχολικής σίτισης της Βραζιλίας, το οποίο έχει μειώσει την κατανάλωση UPFs.

Εν τέλει, οι συγγραφείς υπογραμμίζουν ότι οι πολυεθνικές εταιρείες είναι οι κύριοι παράγοντες πίσω από την άνοδο της κατανάλωσης UPFs, και απαιτείται μια παγκόσμια υγειονομική απάντηση στην πρόκληση αυτή, με τα UPFs να είναι ένας εξαιρετικά κερδοφόρος τομέας τροφίμων με παγκόσμιες πωλήσεις που φτάνουν τα 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play