Ο Αμερικανός πρέσβης που συγκινήθηκε σε συνέντευξη Τύπου

Ο Αμερικανός πρέσβης που συγκινήθηκε σε συνέντευξη Τύπου

Ο Αμερικανός πρέσβης στη Ζάμπια ανακοίνωσε με δάκρυα την περικοπή βοήθειας που θα επηρεάσει τη δημόσια υγεία. Μέχρι σήμερα, στη Ζάμπια – μια χώρα όπου το 1 στα 10 άτομα είναι οροθετικό – έχει επιτευχθεί το 99% της λήψης φαρμάκων που καταστέλλουν τον ιό. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα, Μάικλ Γκονζάλες, συγκινήθηκε σε συνέντευξη Τύπου όταν ανακοίνωσε ότι θα διακόψει αυτή τη θετική εξέλιξη. Αυτή η απόφαση έρχεται σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ παρέχουν ετησίως περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στη Ζάμπια, με σημαντικό μέρος αυτών να αφορά ιατρική φροντίδα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Γκονζάλες δήλωσε: “Σήμερα, εκατομμύρια Ζαμπιανοί ζουν υγιέστερα χάρη στη βοήθεια αυτή” και τόνισε ότι η κλοπή φαρμάκων και ιατρικών εφοδίων από τη χώρα έφτασε σε απροσδόκητα υψηλά επίπεδα. Ο ίδιος αναγνώρισε τις τρομακτικές συνέπειες που θα έχει αυτή η μείωση της βοήθειας, ιδίως στην καταπολέμηση της ελονοσίας, της φυματίωσης και του HIV, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση είναι δραματική και αναγκαία δράση απαιτείται άμεσα.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Ζάμπια αντέτεινε τη δέσμευσή της να αντιμετωπίσει αυτό το σοβαρό πρόβλημα, αναγνωρίζοντας ότι η κλοπή φαρμάκων είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα. Ο υπουργός Υγείας της Ζάμπια, Ελάιτζα Μουτσίμα, δήλωσε ότι οι Αρχές έχουν λάβει σημαντικά μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη διασφάλιση της σωστής χρήσης των πόρων που διατίθενται για την υγεία.

Η ανακοίνωση αυτή έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στη χώρα, με πολλούς να αναγνωρίζουν την αρωγή των ΗΠΑ στην υγειονομική περίθαλψη, ενώ άλλοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει η περικοπή της βοήθειας στους πιο ευάλωτους πολίτες. Περισσότεροι από τους μισούς Ζαμπιανούς ζουν κάτω από το διεθνές όριο φτώχειας, καθιστώντας την κατάσταση ακόμα πιο επείγουσα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play