«World Football Clubs» από τον Αλ Κελαϊφί: επίθεση σε Ινφαντίνο και στήριξη σε Τσέφεριν

«World Football Clubs» από τον Αλ Κελαϊφί: επίθεση σε Ινφαντίνο και στήριξη σε Τσέφεριν

Ο Νάσερ Αλ-Κελαϊφί προανήγγειλε το «World Football Clubs» και, μιλώντας στη γενική συνέλευση της EFC στην Κοπεγχάγη, άφησε έμμεση αιχμή κατά του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, χωρίς να τον κατονομάσει. Παράλληλα, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στον Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Ο πρόεδρος της ένωσης ευρωπαϊκών συλλόγων (EFC), που ήταν γνωστή παλαιότερα ως European Club Association, παρουσίασε στις 29/9 σχέδια για τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου φορέα που θα εκπροσωπεί συλλόγους από όλο τον κόσμο. Ο προτεινόμενος φορέας «World Football Clubs» φιλοδοξεί να δώσει στους συλλόγους μια παγκόσμια θεσμική φωνή, δημιουργώντας ουσιαστικά έναν έβδομο μεγάλο πυλώνα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, μαζί με τις έξι ηπειρωτικές συνομοσπονδίες, αλλά με εκπροσώπηση των συλλόγων και όχι των εθνικών ομοσπονδιών.

Ο Αλ-Κελαϊφί δεν διευκρίνισε το καθεστώς, τη δομή, τις προϋποθέσεις συμμετοχής ή το χρονοδιάγραμμα του φορέα, ούτε ανέφερε ποιες αρμοδιότητες θα επιδιώξει να αποκτήσει μέσα στη FIFA.

«Η EFC έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο δίκτυο και μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους συλλόγους να συνδέονται με οποιονδήποτε», δήλωσε στη συνέλευση.

«Δημιουργούμε οφέλη για συλλόγους εντός και εκτός Ευρώπης», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι 857 παίκτες από ευρωπαϊκούς συλλόγους συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2026, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 70% του συνόλου των παικτών της διοργάνωσης.

«Γι’ αυτόν τον λόγο, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τη δημιουργία του “World Football Clubs”. Διότι κάθε σύλλογος στον κόσμο αξίζει να εκπροσωπείται, να έχει φωνή και καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας».

Οι σύλλογοι έχουν αποκτήσει ολοένα και πιο παγκόσμιο χαρακτήρα μέσω των παικτών, των προπονητών, των ιδιοκτητών, των εμπορικών συνεργατών, των επωνυμιών και των οπαδών τους, παραμένοντας ταυτόχρονα ριζωμένοι στις τοπικές τους κοινωνίες, υποστήριξε ο Αλ-Κελαϊφί. Πρόσθεσε ότι οι φίλαθλοι μπορούν πλέον να ακολουθούν τις ομάδες τους από την Κοπεγχάγη στο Κάιρο ή από τη Νέα Υόρκη στο Τόκιο, σε μια ανακοίνωση που δείχνει ξεκάθαρα πως η EFC θέλει να επεκτείνει το μοντέλο της πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Ο Αλ-Κελαϊφί ανέφερε ότι ο αριθμός των μελών της EFC αυξήθηκε από 247 συλλόγους το 2021 σε περισσότερους από 900 σε 55 χώρες, με στόχο να φτάσει τα 1.000 μέλη.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η Μπαρτσελόνα επέστρεψε και είπε πως η Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκεται «σε διαδικασία επιστροφής», παρουσιάζοντας αυτές τις κινήσεις ως ένδειξη ότι οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι συσπειρώνονται ξανά γύρω από μια ενιαία δομή εκπροσώπησης.

Ο πρόεδρος της EFC δήλωσε ακόμη ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση θα δώσουν σε κάθε μέλος άμεσο λόγο στις σημαντικές αποφάσεις και θα επιτρέψουν σε όλα τα μέλη να εκπροσωπούν τον οργανισμό σε επιτροπές της UEFA, της FIFA και άλλων φορέων, διασφαλίζοντας παράλληλα τη γυναικεία εκπροσώπηση στα διάφορα τμήματα του διοικητικού συμβουλίου.

Η πρόταση για τους συλλόγους σε παγκόσμιο επίπεδο έρχεται εν μέσω εντάσεων για την ισορροπία δυνάμεων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο μεταξύ της FIFA, των συνομοσπονδιών, των λιγκών, των συλλόγων και άλλων εμπλεκόμενων μερών.

Ο Αλ-Κελαϊφί χρησιμοποίησε την ομιλία του για να στείλει μήνυμα που φάνηκε να απευθύνεται έμμεσα στον Ινφαντίνο, αν και δεν τον κατονόμασε.

«Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπουμε τη σημερινή κατάσταση», είπε.

«Αντί να βελτιώνουμε το άθλημά μας, σπαταλάμε τον χρόνο μας ασχολούμενοι με προβλήματα και ζητήματα. Το ποδόσφαιρο λειτουργεί όταν ακούμε ο ένας τον άλλον. Όταν υπάρχει διαφάνεια μεταξύ μας. Αλλά πάνω απ’ όλα, όταν είμαστε ειλικρινείς».

Ο Αλ-Κελαϊφί αντιπαρέβαλε επανειλημμένα αυτές τις εντάσεις με τη σχέση της EFC και της UEFA, την οποία χαρακτήρισε ως τον «πιο σημαντικό και έμπιστο εταίρο» της.

Ανέφερε ότι η κοινοπραξία UC3, στην οποία συμμετέχουν η EFC και η UEFA, θα αποφέρει έσοδα άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια του επόμενου τετραετούς κύκλου, ποσό που αντιστοιχεί σε περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ ανά σεζόν.

Όπως είπε, περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε συλλόγους που δεν συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς και στο ποδόσφαιρο νέων και γυναικών, ενώ 233 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη διανεμηθεί σε 901 συλλόγους για την παραχώρηση παικτών σε διοργανώσεις εθνικών ομάδων της UEFA την περίοδο 2020-2024.

«Όταν η UEFA και οι σύλλογοι συνεργάζονται στενά, το ποδόσφαιρο βγαίνει κερδισμένο», δήλωσε ο Αλ Κελαϊφί, προσθέτοντας ότι οι διαφωνίες μεταξύ UEFA και συλλόγων αντιμετωπίστηκαν «κατά πρόσωπο» και τελικά επιλύθηκαν.

Επίσης, εξέφρασε την έντονη στήριξή του προς τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, καλώντας τον να διεκδικήσει άλλη μία θητεία το επόμενο έτος:

«Το ποδόσφαιρο έχει ανάγκη από σπουδαίους ηγέτες σαν εσάς και, εκ μέρους των περισσότερων από 900 συλλόγων της EFC, σας ζητούμε να θέσετε ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία το επόμενο έτος», είπε χαρακτηριστικά.

Loading

Play